Doçentlik Sınav Komisyonunun 27.01.2017 tarihli toplantısında doçentlik jüri üyelerinin görevlendirilmesindeki ilkeler belirlenmiş olup Üniversitelerarası Kurulun 23.03.2017 tarihli toplantısında da söz konusu ilkeler kabul edilmiştir. Doçentlik jüri üyeleri seçilmesinde ve belirlenmesinde genel kabul gören kriterler bunlar olmakla birlikte doçentlik jüri üyeleri belirlenmesinde ve açıklanmasında zaman içerisinde değişiklikler yapılmıştır.

DOÇENTLİK JÜRİ ÜYELERİNİN GÖREVLENDİRİLMESİNDE İLKELER 

Söz konusu ilkeler;

  1. ADAY TARAFİNDAN SEÇİLEN ANAHTAR KELİMELERDEN EN AZ BİRİ İLE UYUMLU TÜM JÜRİ ÜYELERİ ADAY OLARAK BELİRLENİR. Yedek jüri üyesi sorunu yaşanmaması için jüri üyesi olarak atanacak adaylardan en az ikisinin sınavın yapılacağı şehirden olması esas alınır. Bu liste içerisinden dahi jüri kurulamadığı takdirde DSK tarafından jüri ataması yapılır.
  2. Doçent adayı ile son 3 yıl içinde aynı fakültede görev yapan profesörler jüri üyesi olarak atanamazIar.
  3. Lisansüstü eğitimde adayın tez danışmanlığını yapan öğretim üyeleri jüri üyesi olarak atanamazIar.
  4. Jüri üyeleri bir yükseköğretim kurumunda kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapan profesörler arasından atanır.
  5. Jüri atamalarında profesörlerin YOKSIS Özgeçmiş Sisteminde beyan ettikleri ÜAK Temel Alan bilgileri esas alınır. YOKSIS özgeçmiş Sisteminde Temel Alan/Anahtar Kelime giriş kaydı olmayan profesörler, jüri üye tam sayısı oluşturulamadığı hallerde DSK tarafından uzmanlık alanları esas alınarak jüri üyesi olarak atanabilir.
  6. YÖKSIS’te YOK üyesi, Doçentlik Sınav Komisyonu üyesi ve Jüri Görevi Alamayacaklar şeklinde tanımlanan profesörler jüri üyesi olarak görevlendirilemezler.
  7. YÖKSİS’te etik veri tabanında etik ihlalde bulunduğu belirtilen profesörler jüri üyesi olarak görevlendirilemezler.
  8. Her başvuru döneminde bir profesör en fazla 6 aday için jüri üyesi olarak görevlendirilebilir.
  9. JÜRİ ÜYELERİNİN ATANMASINDA ADAYLARIN, BAŞVURULARINDA, BELİRTMİŞ OLDUKLARI BİLİM/SANAT ALANI VE ANAHTAR KELİMELER ESAS ALINIR. Ancak Sağlık Bilimleri Temel Alanı ile ilgili olarak jüri atamalarında adaylarca belirtilen bilim alanı esas alınır.
  10. Bir önceki doçentlik başvurusunda eser aşamasından başarısız olup tekrar müracaat eden adayların jüri atamaları yapılırken, jüri üye tam sayısı oluşturulamadığı haller dışında bir önceki jüri üyelerinden görevlendirme yapılamaz.

DOÇENTLİK YÖNETMELİĞİNE GÖRE DEĞERLENDİRME JÜRİSİNİN OLUŞTURULMASI

Doçentlik Komisyonu tarafından, süresi içinde başvurusunu tamamlayan adaylardan her biri için, başvurulan bilim/sanat alanı göz önünde bulundurularak değerlendirme yapmak üzere beş asıl ve iki yedek üyeden oluşan jüri kurulur. Adayın başvurduğu bilim/sanat alanında yeterli öğretim üyesinin bulunmaması halinde jüri, üç asıl ve bir yedek üyeden oluşturulur. Jürinin üç kişi olarak teşekkül ettirilememesi halinde en yakın bilim/sanat alanından tamamlanmak suretiyle üç asıl ve bir yedek üyeden jüri oluşturulur.

Doçentlik jürilerinde görev alabilecek profesör unvanlı öğretim üyelerinin listesi, Yükseköğretim Kurulu personel veri tabanındaki bilgiler esas alınarak belirlenir. Doçentlik değerlendirme jürisindeki asıl ve yedek üyelikler, bu listede ilgili bilim alanlarında yer alan öğretim üyeleri arasından objektif ölçütlere göre belirlenir.

Doçentlik değerlendirme jürisinde görev alabilmek için öğretim üyesinin Devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında 2547 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi hükümlerine göre profesör olarak atanmış olması şarttır.

Yönetmelikte her ne kadar “Doçentlik değerlendirme jürisine atanan üyelere, jüri üyeliği görevi ve doçentlik başvurusunda bulunan adaylara jüri bilgileri elektronik ortamda erişime açılır.” şeklinde yazılsa da 01.12.2023 tarihli açıklama ile doçentlik jüri üyeleri raporlarını tamamladıklarında üyelerin isimlerinin erişime açılacağına karar verilmiştir.

Doçentlik Jüri ÜyeleriJüri üyeliği görevi ve jüri bilgileri erişime açıldığı tarihi izleyen beşinci gün ilgililere tebliğ edilmiş sayılır. Doçentlik değerlendirme jürisinde görevlendirilen öğretim üyelerinin listesi mensubu bulundukları üniversite rektörlüğüne bildirilir.

Jüri üyelerine başvuru alanında yeterli sayıda profesör bulunmaması durumu hariç bir başvuru döneminde üçten fazla görev verilmez.

ÜAK’IN DOÇENTLİK JÜRİ BİLGİLERİNİ AÇIKLAMAMASI

DOÇENTLİK JÜRİ ÜYELERİ

Bu konuyu şurda ayrıntılı olarak değerlendirip itiraz dilekçesi paylaşmıştık. Bu yazımızda belirlenen doçentlik jüri üyeleri ile doçentlik başvuru sahipleri arasındaki muhtemel husumetten kaynaklı hukuka aykırı rapor hazırlanması sonucunu da doğuracağından hak arama özgürlüğünün kısıtlanması anlamına geleceği belirtilmişti. Zira husumet ya da başka nedenlerin varlığı ancak jüri üyesinin isminin bilinmesi ile ileri sürülebileceğinden doçent adaylarının hak arama hürriyeti ihlal edilmiş olacaktır.

DOÇENTLİK JÜRİ BİLGİLERİ ve DİĞER KONULARDA HUKUKİ DANIŞMANLIK

Doçentlik jüri üyelerinin seçilmesi ve raporları dahil olmak üzere doçentlikle ilgili bütün konularda İletişim Bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz. Uzaktan danışmanlık almak ve sorularınızı sormak için Online Danışmanlık Sistemimize göz atabilirsiniz.

Doçentlik süreci ile ilgili şu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yap