Yurt dışında Türkiye’nin ikili anlaşmaları ile yada kendi olanaklarıyla gidip bizzat eğitim gören ancak açıktan, ekstren ya da gıyabi olduğu iddiasıyla başvurusu reddedilenlerin durumuna bakıldığında ;

Öncelikle madde hükmü m.7/5-b;

b) İlgililerin, uzaktan öğretim kapsamı dışında kalan açık, ekstern ve gıyabi öğretim gibi devam zorunluluğu bulunmayan bir eğitim‐öğretim süreci sonunda aldıkları diplomalara ilişkin denklik başvuruları gerekçesi belirtilmek suretiyle reddedilir. Ancak bu programlarda alınan derslerin en az % 70’ini örgün eğitim şeklinde alanların diplomaları denklik incelemesine tabi tutulur

Diplomasında gıyabi yazan, diplomasında örgün yazmasına rağmen yada o ülkede farklı bir eğitim modeli ile eğitim görmelerine rağmen YÖK yurtdışı temsilciliğinden aldığı bir yazıya binaen bu insanların başvurularını reddetmektedir. Bu durumun hukuka aykırı olduğunu, en azından dosyanın incelenmesi gerektiğini ve alternatif çözüm yollarıyla bu insanları mağdur etmemeleri gerekmektedir. Ancak bunu dikkate almayabiliyorlar. Yine denklik konusundaki tecrübe ve araştırmalarımız gösterdi ki YÖK’ün reddedetme gerekçesi olan yönetmelik hükmünün hukuka aykırı olduğu mahkemece ortaya konmuştur. Bizde hem Lizbon sözleşmesini hem Danıştay kararlarını hem de gıyabilik ile ilgili bunun gibi güncel kararları sunarak hak arayışına devam ediyoruz.

Bahsedilen yargı kararının gerekçesine bakıldığında karar özü itibariyle incelendiğinde; uzaktan öğretim kapsamı dışında kalan gıyabi öğretim tanımının yer almaması karşısında dava konusu düzenlemenin niteliği, içeriği, ve kapsamının açık, net ve anlaşılır olmadığı, tam tersine belirsizlik içerdiği anlaşılmakta olup, gıyabi öğretim sürecine ilişkin dava konusu yönetmelik maddesi “idari işlemlerin belirliliği” ilkesine aykırı olduğundan yönetmeliğin gıyabiliği içeren bu m.7/5-b hükmünün hukuka aykırı olduğu açıkça ortaya konulmuştur.

Sonuç olarak “senin eğitimin gıyabidir başvurunu reddediyoruz” diyemezler. Uzaktan eğitim dışında her türlü açıktan, gıyabi vb. eğitim alan kişilerin yine durumları yine anlatılan kapsamda hukuki mücadele ile ileri sürülebilir.

Yorum yapılmamış

  1. Eşim Azerbaycan Vatandaşı, yüksek öğrenimini Bakü Slavyan Üniversitesinin Rus Dili ve Edebiyatı ölümünde (gıyabi) açık öğretiminde okumuş, türkiyede denklik başvurumuzu 18.06.2015 tarihinde yaptık, 06.11.2010 tarihli yönetmelik hükümlerine göre karar verilmesi gerekirken 20 Şubat 2016 tarihlihinde yayımlanan yönetmelik hükümlerine göre karar verilmiş ve başvurumuz reddedilmiştir. İtiraz için beklediğimiz evraklar geç gelmesi nedeni ile 60 günlük yasal süre de aşılmış, buna rağmen Azerbaycanda gıyabi bölüm öğrencilerinin birinci eğitim döneminde 10 ikinci dönemde ise 30 gün derse girme zorunluluğu olduğu ve eşim bu eğitimlere girdiğine dair ” 1997 ve 2001 yıları arasında Sadagat Babayeva Pedagoji Rus Dili ve Edebiyatı , filoloji fakültesinin gıyabi olarak (eyani) ali tahsilinin %70 ini tamamlamıştır. Gıyabi bölümde tahsil alan talebeler yılda iki defa bir ay, haftanın 6 günü derslere mutlaka iştirak etmek zorundadırlar.” şeklinde yazı ders trankrip ve ÖSYM tarafından düzenlene sınavda 95 puan aldığı belirtilerek itiraz ettik ancak hiç bir belge ve sonuca itibar etmeden değerlendirilmeden dosyada yapılan incelemede dosya durumunda herhangi bir hususu saptanmamıştır şeklinde yazı adi posta ile postalanmış, ne olacak biz derdimizi kime diyeceğiz bir yol var mı, (aynı bölümde denklik alan var dediğimizde memur yeminen aynen kim almış bulursam denkliğini iptal ederim diyor.)

  2. Merhabalar, biz alınan eğitimin açıköğretim olmasının başlı balına red sebebi olamayacağını yapılan bu işlemin hem kendi yönetmeliklerine hemde uluslararası mevzuata aykırı olduğu ileri sürüyoruz. Mahkemelerde bu yönde karar veriyorlar. Emsal mahkeme kararları sayesinde bu konuda elimi güçlü. Ancak alınan mahkeme kararlarını YÖK’ün uygulaması konusunda pürüz yaşıyoruz. Konu ile ilgili olarak sitemizdeki şu adresteki yazımızı okuyup bizi ararsanız daha ayrıntılı bilgi verebiliriz.

    http://akademikhukuk.org/giyabi-acik-ogretim-uzaktan-egitim-disinda-kalan-egitimlerin-durumu/

  3. İyi Akşamlar. Bende aynı durumdayım. Bende Bakü Slavyan Üniversitesi filoloji Fakültesi mezunuyum (giyabi okudum) Mağdurum yani, denklik verilmedi. 4 yıllık emeğimi hiçe saydı YÖK. NE yapmam lazım?

  4. Bu aşamada sadece mahkemeden alınacak iptal kararı haricinde durumunuzu değiştirmezler.

  5. Rana hanım iyi akşamlar bizimde benzer bir durumumuz var bence toplu şekilde mahkemeye verelim.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yap